Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Február 19. 11:03, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A munkahelyi elégedettség nem sokat változott egy felmérés szerint

A munkahelyi elégedettség nem sokat változott egy felmérés szerint

A magyar munkaerőpiacon a munkahelyi elégedettség 2020-ban nem sokat változott a 2019. évihez képest, a válaszadók 45 százaléka állította, hogy elégedett a fizetésével, emellett 60 százalék tervezett munkahelyet váltani,

ez az arány 2019-ben 55 százalék volt - közölte a Hays Hungary csütörtökön az MTI-vel felmérésének megállapítását.

A Hays Hungary Salary Guide idei kiadványában szereplő felmérés adatai a cég több száz toborzó projektjéből származnak, amelyek alapját egyrészt az adatbázisukban szereplő személyek, másrészt a multinacionális és kkv-ügyfeleik szolgáltatták.

A Hays felmérése szerint 2020-ban a válaszadók 48 százalékának nőtt a fizetése, míg 2019-ben 76 százalékuknak. Szerintük ennek hátterében az állhat, hogy a munkavállalók korábban a nagyobb fizetést jellemzően munkahelyváltással érték el, most inkább a stabilitást keresik. Így a magasabb fizetések elsődleges forrása az éves fizetésemelés, és második helyre rangsorolódott a munkahelyváltás - írják a közleményben.

Kiemelték, hogy tavaly a COVID-19 járvány számos iparágat érzékenyen érintett, bizonyos területeken viszont fellendült az emberi erőforrás iránti kereslet.

A gyógyszeripar azon kevés iparág közé tartozott, amelyek növekedni tudtak az elmúlt időszakban. A szektor vonzóbb lett, rengetegen jelentkeztek gyógyszeripari állásokra tapasztalat nélkül, főként értékesítői pozíciókra. A cégek viszont a legtöbb állás esetében továbbra is ragaszkodnak a releváns diplomához és munkatapasztalathoz - írják a közleményben.

Felmérésük szerint az IT területén általános bővülés volt tapasztalható, és sok pozícióban bért is emeltek. Az otthoni munkavégzés kényszerűsége nyomást gyakorolt a cégek digitális átalakulására, azok a vállalatok is fejlesztették technológiájukat, amelyek eddig halogatták.

Kimutatásuk szerint az informatikai pozíciókon belül tovább nőtt a kereslet az ügyfélközpontú webfejlesztők és az UX/UI designerek iránt. Felértékelődött az IT Security fontossága, így az elkövetkező években ezen a területen is várhatóan több álláslehetőség lesz elérhető, a DevOps területre pedig folyamatos munkaerőhiány jellemző.

A felmérés szerint tavaly bizonyos szektorokban a vállalatok létszám- vagy óraszámcsökkentést alkalmaztak az üzletmenet biztosítása érdekében, ugyanakkor a meglévő munkaerő-állomány megtartására is kiemelt figyelmet kellett fordítaniuk.

Erős Ferenc, a Hays Hungary HR divíziójának szenior csapatvezetője a közleményben elmondta, hogy a járványhelyzet eddig nem látott módon alakította át a hazai munkaerőpiac dinamikáit. Tavaly a legtöbb cég stratégiájának középpontjába a változásmenedzsment került, 2021-ben a munkáltatók legnagyobb kihívása a munkavállalók megtartása, bizalmuk megerősítése, vagy adott esetben visszaépítése lesz.

A Hays Hungary a Hays Group tagja, 2007-ben nyitottak irodát Magyarországon. A Hays 33 országban, 266 irodában, közel 11 ezer munkatárssal dolgozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben