Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2012. November 06. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az álmatlanság növeli a szívroham és a stroke kockázatát

Az álmatlanság növeli a szívroham és a stroke kockázatát

Az álmatlanságban szenvedőknél duplájára emelkedik a szívroham és a stroke kialakulásának kockázata összehasonlítva azokkal, akik jól alszanak - mutattak rá tajvani kutatók. Ez megerősíti azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint az álmatlanság ronthat az egészségen.

Régóta nyilvánvaló, hogy az alvás és az egészség szorosan összefügg egymással. Már számos tanulmány igazolta, hogy a rossz alvás fizikai és mentális problémákhoz vezethet, mint az elhízás, a depresszió, a magas vérnyomás és a koncentrálási képesség romlása.

Emellett növeli a szívinfarktus és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát is. A legújabb tanulmány keretében Dr. Chien-Yi Hsu és csapata mintegy kétmillió ember adatait vette szemügyre. Ezt követően más egészségügyi problémákat kizárva nyomon követtek 11 ezer álmatlanságban szenvedő és 32 ezer problémamentes résztvevőt.

Négyéves utánkövetés során az álmatlanságban szenvedők 1,6 százaléka szenvedett szívrohamot, ezzel szemben a jól alvók mindössze 0,76 százaléka esett át infarktuson. A stroke az alvási problémások 11,2 százalékánál fordult elő, míg a jól alvók 6,5 százalékánál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 06:00, hétfő | Életmód

Hans Zimmer az MVM Dome-ban ad koncertet jövő novemberben

Hans Zimmer a The Next Level című új turnéjával az MVM Dome-ban Budapesten is fellép 2025. november 12-én.

2024. Szeptember 15. 08:57, vasárnap | Életmód

Már több mint 20 ezer család telepíthet napelemet és energiatárolót a Napenergia Plusz Program támogatásával

Meghaladta a húszezret a támogatott kérelmek száma a modern napelemes rendszerek létesítésére ösztönző pályázaton - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.

2024. Szeptember 14. 08:46, szombat | Életmód

Főleg az ország nyugati felén okoz gondot a viharos szél

Főleg az ország nyugati felén okoz gondot a viharos szél, a legtöbbször Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyében hívták a tűzoltókat pénteken viharkárok miatt - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Életmód

Meteorológia: ez volt a legmelegebb nyár a mérések kezdete óta Magyarországon

Az idei nyár volt a legmelegebb a mérések kezdete, 1901 óta, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 2,7 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti évek átlagát - közölte a HungaroMet Zrt.