Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Szeptember 25. 14:31, hétfő | Helyi
Forrás: Szoljon.hu

Bemutatták a megújult helikoptereket

Bemutatták a megújult helikoptereket

Ünnepi keretek és katonai bemutató jellemezte kedden a megyeszékhely Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázisán tartott nagyszabású eseményt, melyen a nagyjavításon átesett 4+1 darab MI-17 típusú helikopter tulajdonságait mutatták be.

Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik. A Magyar Honvédség képességein, a NATO szövetségi rendszerén és az állampolgárok áldozatkészségén – kezdte a bázis repterén nyitó gondolatait dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, aki előszavában a javítást megalapozó döntésre is kitért.

Az elmúlt időszakban kormányzati döntés született arról, hogy 4+1 darab MI-17 típusú közepes szállító helikopter ipari nagyjavítására kerülhessen sor, azért hogy a honvédség képességeit fenn tudjuk tartani, és meg tudjuk őrizni. A javítás nem állt másból, mint a hajtóművek és a sárkányszerkezet felújításából, a forgószárny-lapátok, az elektromos vezetékek és a hidraulika cseréjéből, valamint egyéb fontos eszközök rendbetételéből – folytatta a szakminiszer.

A tárcavezető emlékeztetett, minden kötöttséget és lehetőséget figyelembe véve a fő céljuk a szállító helikopterek élettartamának meghosszabbítása volt.

Ésszerű döntést hoztunk annak érdekében, hogy a MI-17-es helikopterek nagyjavítása után az élettartamuk növekedhessen. A javítást követően a gépek még nyolc évig, közel kétezer repült órát üzemben tudnak maradni, ezzel erősítve a Magyar Honvédség helikopterképességét. Nyílt közbeszerzési eljárás keretében négy pályázat érkezett, melyet 3,9 milliárd forint értékben egy orosz gyártócég nyert meg – emelte ki.
A miniszter azt is elárulta, a Zrínyi 2026 nevű fejlesztési programjuknak része az új helikopterek beszerzése is, és ahogyan a költségvetési forrásaik bővülnek, az elkövetkezendő tíz évben ütemezetten fogják fejleszteni a honvédség kapacitásait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben