Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 16. 09:27, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Csökkent a kormánypárt és a fő ellenzéki erő eredménye is a late poll szerint

Csökkent a kormánypárt és a fő ellenzéki erő eredménye is a late poll szerint

Egyelőre részeredmények sincsenek a lengyel választásokról.

A vasárnapi lengyel parlamenti választásokon az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 36,6 százalékát kapta a hétfő reggel közzétett pontosított előzetes eredmény, az úgynevezett late poll szerint, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) eredménye is gyengült: az ellenzéki szövetség a voksok 31 százalékát kapta.

A vasárnap esti urnazárás után közzétett, a választóhelyiségekből kilépő szavazók megkérdezésével készült exit poll eredményei szerint a PiS 36,8, a KO pedig 31,6 százalékot szerzett.

A late poll, vagyis a választási részeredményekkel pontosított exit poll eredményei szerint a harmadik helyen a szavazatok 13,5 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) végzett.

A bejutási küszöböt átlépte még az Új Baloldal (Nowa Lewica) a voksok 8,6, valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) a szavazatok 6,4 százalékával.

A felmérést végző Ipsos közvélemény-kutató egyszázalékos statisztikai hibát feltételez.

A late poll eredmények alapján a PiS 198, a KO 161, a Harmadik Út 57, az Új Baloldal 30, a Konföderáció pedig 14 mandátumot kaphat a 460 fős alsóházban.

A végső mandátummegoszlás, a hivatalos végleges választási eredmények alapján, előreláthatólag kedden válik ismertté.

Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten megerősítette: az eddigi lengyel parlamenti választási szokásjognak megfelelően, a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).