Hírek
2015. Október 28. 06:00, szerda |
Belföld
Forrás: MTI
Dietetikus: az étrendben a kiegyensúlyozottságra és a mértékletességre kell törekedni

A feldolgozott húskészítményeknek és a vörös húsoknak is van helye az étrendben, azonban a mindennapi táplálkozás során a kiegyensúlyozott étrendre és a mértékletességre kell törekedni
- mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára az MTI-nek kedden. A szakembert annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és "valószínűleg" a vörös húsé is.
Erdélyi-Sipos Alíz elmondta, a rákbetegségek kialakulásáért 70-80 százalékban a környezeti tényezők felelősek, és ebben nagy szerepe van a táplálkozásnak.
A szakember hangsúlyozta, az egészséges táplálkozási ajánlásokban a húsok és húskészítmények nem a táplálkozási piramis alján, hanem a 4. szinten találhatók, így nem ezekből a nyersanyagokból, élelmiszerekből kell napi szinten a legtöbbet fogyasztani. Gyakoriság tekintetében részesítsük előnyben a szárnyasokat, a halakat és ezt követően a vörös húsok is szerepelhetnek.
A dietetikus nem vitatta, hogy a vörös húsok fogyasztásának nagyon sok jó élettani hatása van, azonban a mértékletességet mindig szem előtt kell tartani. "Ha valamiből túl sokat, vagy túl keveset fogyasztunk, annak ugyanúgy káros hatásai lehetnek" - hangsúlyozta.
Erdélyi-Sipos Alíz kiemelte, a WHO-jelentés sem azt mondja, hogy tilos ezeket az fogyasztani, hanem a mértékletességet hangsúlyozza.
A szakember szerint több zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tejterméket, teljes kiőrlésű lisztből készült pékterméket ajánlott fogyasztani, hiszen a rostdús táplálkozásnak preventív hatása van a daganatos betegségek kialakulása szempontjából.
"Lehet enni virslit egy héten egyszer vacsorára, de ne három párat" - érzékeltette a szakember, aki hozzátette, a szakma számára nem tartalmazott sok újdonságot a WHO jelentése.
Christopher Wild, a kutatást végző lyoni székhelyű Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) igazgatója a jelentés kapcsán azt mondta, "az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek".
A vastagbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek - például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok - túlzott fogyasztása közötti kapcsolat egyértelmű, és valószínűsíthető a vörös húsok fogyasztása esetén is - állítják a WHO szakértői, akik a vörös húsok közé sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.
A vörös hús esetében pedig az eredmények nem kielégítően biztosak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a vörös hús fogyasztása és a vastagbélrák között van kapcsolat, valamint a hasnyálmirigy- és a prosztatarák között is.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 06. 07:27, péntek | Belföld
NGM: a hőségben figyelni kell a dolgozók megfelelő folyadékpótlására és a pihenőidők beiktatására
2025. Június 05. 07:56, csütörtök | Belföld
Kocsis Máté: nem szavaz nyár előtt az Országgyűlés az átláthatósági törvényről
Leveszik az átláthatósági törvényt a törvényalkotási bizottság csütörtöki napirendjéről, és nem szavaz róla az Országgyűlés nyár előtt - mondta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az Indexnek.
2025. Június 05. 07:55, csütörtök | Belföld
Hőség - Másodfokú hőségriasztás lépett életbe
Életbe lépett csütörtökön 0 órakor az országos tisztifőorvos által az ország egész területére kiadott másodfokú hőségriasztás, amely vasárnap éjfélig tart.
2025. Június 05. 07:53, csütörtök | Belföld
Gulyás Gergely: nem kifelé tartunk a háborúból, hanem befelé
A háború egyelőre nem a béke irányába halad, sőt az elmúlt héten történtek csökkentik a valószínűségét a gyors békének - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányülést követő Kormányin