Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. November 17. 08:37, péntek | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Díjjal ismerték el a szolnoki suli legendás tanárát

Díjjal ismerték el a szolnoki suli legendás tanárát

A Szolnokért emlékérem arany fokozatával tüntették ki Peták Kálmánt, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium köztiszteletben álló tanárát, aki a közelmúltban töltötte be nyolcvanadik évét. Ebből az alkalomból és több évtizedes kimag

Peták Kálmán házassága révén került a megyeszékhelyre, ugyanis eredetileg nem szolnoki származású, szintén matematikatanár felesége azonban igen. Még az egyetem elvégzése után, vagyis közel hatvan évvel ezelőtt kötöttek házasságot.

Még abban az évben, 1959-ben helyezkedett el a Verseghy Ferenc Gimnáziumban, ahol egészen nyugdíjba vonulásáig, 1997-ig tanított. Ezután még egy évet az intézményben maradt óraadóként, hogy ő érettségiztethesse le két negyedikes osztályát.

A legendássá vált pedagógus azonban nem akart mindig tanár lenni.

– Kisgyerekkoromban mozdonyvezető szerettem volna lenni, majd építészmérnök. Amikor megláttam a Debreceni Egyetem prospektusában a matematika-ábrázoló geometria szakot, rögtön tudtam, hogy ezt nekem találták ki, így lettem matematikatanár.

– Pedig édesapám a lelkünkre kötötte, hogy nehogy tanárok legyünk, de végül mindhárom gyermeke ezt a pályát választotta – idézte fel a pedagógus.
– Szívesen emlékszem vissza a Verseghy gimnáziumban eltöltött éveimre, és sokszor álmodom is arról, hogy megyek az órára és oktatom a gyerekeket – árulta el.
– Egyébként sok jó osztályt taníthattam, és harmincnyolc évig zömében nagy lelkesedéssel is oktattam. Egyszer például egy olyan fizika tagozatos osztályom volt, hogy felmentem az igazgatóhoz és azt mondtam neki:

„Direktor úr, ha minden osztály ilyen lenne, tán fél fizetésért is érdemes lenne tanítani.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.