Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. December 01. 19:30, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: szoljon.hu

Jövő év elején elkezdődhet a tízmilliárdos fejlesztés Szolnokon

Jövő év elején elkezdődhet a tízmilliárdos fejlesztés Szolnokon

Két-három éven belül legalább tízmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a megyeszékhelyen, a Modern Városok Program (MVP) részeként.

Az egyenként is jelentős nagyságrendű és értékű beruházás-sorozat elemeit korábban bejelentették, ám a projektek a tervezések és engedélyezések labirintusából mostanra találtak utat a kivitelezések megkezdésének szakaszához.

A bejelentés óta eltelt idő némileg módosította az MVP programelemeinek – javarészt teljes mértékben államilag támogatott – költségvetését. A város a szakminisztériumokhoz fordulva, további forrást igényel a projektek megvalósulása okán.

A szolnoki közgyűlés a soros, tegnapi ülésén ezt az előterjesztést is tárgyalta, miután a városatyák kivetítőn is megtekintették a látványterveket. Először a tiszaligeti strandfürdő fejlesztését vázolta fel Kövér István vezető tervező és Révai Attila építész.

– Ez a beruházás mintegy 5,5 milliárd forintba kerül, jövőre kezdődik és végleges befejezése 2020-ban várható. AVéső úti sportcentrum öt eleméből álló fejlesztése a sporttelepen napokban megkezdett bontásokkal elindult – mutatott rá Döbrei József tervező. A jövőre elkezdődő beruházás több mint 1,3 milliárd forintba kerül, várható befejezése 2019 vége.

Képviselői felvetésre válaszolva Szalay Ferenc polgármester elmondta, a két városi fürdőfejlesztési program egybecsúszik, s bár vélhetően a rendszeres úszást igénylő helyi lakosság rendelkezésére áll majd a Vízilabda Aréna, a Kanizsa tanuszoda és a helyőrség fedett uszodája, ám az élményfürdőzést keresők számára pár hónapig a környező települések szolgáltatásai ajánlottak.

A nagy hagyományokkal bíró Szolnoki Művésztelep ugyancsak megszépül, s megtartja a közönség számára „nyitott” jellegét – számolt be az elképzelésekről az Álmosdi Árpád, Csendes Mónika tervezőpáros.

A kertjét, annak hangulatát, a felújítás előtt álló műteremlakásokat megtartva új, a vártemplom szintjében egy középkori vártornyos látogatóközpont, rendezvénytér, stúdiók, alkotó- és kiállítótermek épülnek jövő év végéig, 1,5 milliárd forintot meghaladó költséggel.

Az ott zajló régészeti ásatások eredménye változtathat a kivitelezésen, annyiban, hogy a feltárt leleteket nyitott tárlóként szintén „beépítik” a Művésztelep-projektbe.

A tízmilliárdos beruházássorozatba tartozik még a tiszai kikötő megépítése. Az engedélyezési tervszakaszban lévő, szintén 2019-ig megvalósuló, közel 1,5 milliárdos turisztikai fejlesztés a volt kemping területével párhuzamosan húzódó úszóműves kikötő létesítését.

Valamint a Tiszaliget végén található háromszázhúsz férőhelyes ifjúsági tábor, a turisztikai, szabadidőközpont felújítását egyaránt érinti. Ezt az előterjesztést a közgyűlés – a szocialista Radócz Zoltán tartózkodó szavazata mellett – egyhangúlag elfogadta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.