Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Augusztus 28. 11:07, vasárnap | Bulvár
Forrás: MTI/Fotók: zooszeged.hu

Különleges madarak keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Különleges madarak keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Kettő kubai amazon (Amazona leucocephala) kelt ki a Szegedi Vadasparkban, a nagyjából tízhetes papagájokat már a látogatók is megleshetik - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A vadasparkban számos ritka, dél-amerikai papagájfajjal találkozhatnak a látogatók, köztük a legnagyobb feltűnést - már csak hangjukkal is - az arák keltik. Az amazonpapagájok - bár csak közepes méretűnek számítanak - nem kevésbé színes és érdekes madarak.

A kubai amazonpapagáj kifejezetten állatkerti ritkaságnak számít, az európai állatkertekben a nemzetközi adatbázis szerint mindössze ötven-hatvan egyedét tartják. Közülük egy költőpár Szegeden él, és már másodszor fordul elő, hogy fiókát nevelnek. A két kubaiamazon-fióka június elején kelt ki tojásából, és a napokban kezdtek el kijárni a költőodújukból, így már a látogatók is megleshetik őket.

Kezdetben a két fióka közül az egyik jóval bátrabb volt, a másik még csak a fejét dugta ki időnként, neki még össze kellett szedni a bátorságát ahhoz, hogy a tengerimalac társbérlőkkel megosztott röpdét felfedezze.

A 32 centi magas kubai amazonpapagájok testének nagy része zöld, homlokuk fehér, torkuk élénkpiros, hasuk alsó része borvörös, alsó szárnyfedőtollaik halványzöldek. A nevükben szereplő sziget mellett még a Bahamákon és a Kajmán-szigeteken élnek, az utóbbi hivatalos madarává választották.



A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint a fajnak legfeljebb 27 ezer egyede élhet már csak vadon, számuk folyamatosan csökken. Az élőhelyének elvesztése és a díszmadár-kereskedelem egyaránt veszélyezteti. Többnyire kisebb csapatokban vagy párban élnek, elsősorban a mangroveerdőket kedvelik, ahol magokkal, gyümölcsökkel és virágokkal táplálkoznak.

A Szegedi Vadasparkban 2017-ben állt össze egy pár. Először a hím érkezett meg, amikor a hatóságok elkoboztak és az állatkertben helyeztek el egy illegálisan tartott példányt, majd Németországból érkezett mellé egy tojó. A pár első két fiókája a Nyíregyházi Állatkertbe került, a mostani két fióka is majd egy másik állatkertbe fog költözni idővel, de őszig még meg lehet lesni az amazonok családi életet Szegeden.

Címkék: papagáj, szeged, vadaspark

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.