Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2018. Június 29. 12:08, péntek | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Már Szolnokon is tanulhatnak számítógépezni a látásfogyatékosok

Már Szolnokon is tanulhatnak számítógépezni a látásfogyatékosok

Elkészült az az oktatóterem, melyet a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete alakított ki Szolnokon, a Móra Ferenc úti irodában.

A korábban ügyfélszolgálatként működő iroda a továbbiakban a kimondottan látássérültek számára indított informatikai tanfolyamoknak ad helyet. A körülbelül hat és fél millió forintos beruházás pályázati pénzből valósulhatott meg.

A leendő tanulók számára asztalokat, székeket szereztek be és nagy képernyővel, vezeték nélküli egérrel és billentyűzettel nyolc számítógépes munkaállomást alakítottak ki, természetesen az érintettek számára megfelelő szoftverekkel.

– Reményeink szerint a későbbiekben olyan szintű oktatóközponttá tudunk válni, hogy akár más megyékből jelentkezőknek is indíthatunk tanfolyamokat – mondta Pesti Zoltánné, az egyesület elnöke. Hozzátette: alátássérülteknek eddig Budapestre kellett menniük, ha számítógép-használatot akartak tanulni.

– Terveik szerint a gyengénlátókat és a teljesen vakokat külön csoportban fogják oktatni, hiszen eltérő szoftvereket használnak. Aki rendelkezik valamennyi látással, képernyőnagyító program segítségével követheti a monitoron megjelenő információkat, de a szoftverrel a szövegeket fel is lehet „olvastatni”.

A gyengénlátóknál jellemző, hogy más-más színkombinációkat látnak jól, a sárga alapon megjelenő fekete betűket legtöbbjük jól érzékeli. De egyéb verziók is beállíthatók. A vakok viszont kimondottan csak a hang alapú információkra támaszkodhatnak. Így az ő munkájukat felolvasó szoftver segíti, és billentyű-kombinációkat használnak.

Időseknek is

A látássérülteknél is tapasztalható, hogy egyre többen érdeklődnek a digitális világ iránt az idősebb korosztályból is. Ahogy a látók esetében, náluk is vonzó perspektíva, hogy akár számítógép, akár okostelefon segítségével kapcsolatot tarthatnak messze élő rokonokkal, barátokkal, vagy tájékozódhatnak a világhálón.

Pesti Zoltánné elárulta, jelenleg nagyobb az érdeklődés ezen eszközök használata iránt, mint a Braille-írás, -olvasás iránt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt