Hírek
2023. November 28. 13:37, kedd |
Életmód
Forrás: MTI
Nébih: Alpina húsforgató lapátot hívott vissza a forgalmazó
Primer aromás aminok kioldódása miatt 34 centiméteres Alpina húsforgató lapátot hívott vissza a forgalomból az Edco Magyarország Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a visszahívás a 2088796 és 2091979 tételszámú termékekre vonatkozi.
Az érintett termékeket a vásárlás helyére vissza lehet vinni, az árát visszatérítik.
A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint a primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják. Az élelmiszerekbe PAA-k kerülhetnek a velük érintkezésbe kerülő anyagokból. A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Október 11. 07:19, péntek | Életmód
Han Kang dél-koreai író kapja az irodalmi Nobel-díjat
Han Kang dél-koreai írónőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.
2024. Október 11. 07:16, péntek | Életmód
Agrometeorológia: a talaj kellően nedves az őszi vetések számára
A talaj kellően nedves az őszi vetések számára, a hét végétől a többé-kevésbé napos időben pedig jól lehet majd haladni az őszi mezőgazdasági munkákkal - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. Október 10. 08:15, csütörtök | Életmód
A Szent Péter-bazilika főoltárának restaurálása évszázados titkokat tárt fel
Kétszáz éves graffiti feliratokat és egy gyerekcipőt is találtak restaurálás közben a Szent Péter-bazilika főoltára baldachinjánál, amelyet október 27-én nyitnak meg újra
2024. Október 10. 08:03, csütörtök | Életmód
David Baker, Demis Hassabis és John M. Jumper kapja a kémiai Nobel-díjat
David Baker, Demis Hassabis és John M. Jumper kapja fehérjékkel kapcsolatos kutatásaiért az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.