Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 11. 14:52, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Országszerte több mint 20 fürdőben rendezik meg a magyar fürdőkultúra napját

Országszerte több mint 20 fürdőben rendezik meg a magyar fürdőkultúra napját

Fürdőnadrágos fotókiállítás, stratégiai csapatjáték, szaunázás, kedvezményes fürdőzési lehetőség, éjszakai fürdőzés és számos más program várja október 13-án, a magyar fürdőkultúra napján a látogatókat országszerte több mint 20 fürdőben.

A Magyar Fürdőszövetség minden év októberének második szombatján szervezi meg a magyar fürdőkultúra napját, amely idén október 13-ra esik. A program célja, hogy az emberekkel megismertessék a több ezer évre visszanyúló magyar fürdőkultúra gyökereit és értékeit - közölte az MTI-vel a szövetség.
Majd minden helyszínen tartanak előadásokat, filmvetítéseket vagy fotókiállítást a magyar fürdőkultúra történetéről, lesznek pálinka-, kolbász- és borkóstolások, szaunaprogramok, éjszakai fürdőzések és csaknem minden helyszínen 10-50 százalékos kedvezményt biztosítanak a fürdők különböző szolgáltatásaik árából.
A fővárosi Gellért Gyógyfürdő a Miniszterek gatyában című fotókiállítását ajánlja megtekintésre, amelyet Pusztai Sándor úszómester képeiből rendeznek, aki a 30-as években úszómesterként dolgozott a Gellértben. Így kapta lencsevégre többek között Karinthy Frigyest és Heltai Jenőt, Klebelsberg Kunót és ifj. Horthy Miklóst, Keresztes-Fischer Ferencet, Tolnay Klárit és Alpár Gittát is. A kiállítást október 12-én 12 órakor Kincses Károly fotómuzeológus nyitja meg.
A Széchenyi fürdőben a MindQuest stratégiai csapatjátékában tehetik próbára magukat az érdeklődők, a Rudas fürdő többek közt a szauna szerelmeseinek kedvez a szaunamester által vezetett ingyenes felöntések formájában, a Dandár fürdőbe pedig fél áron látogathatnak el a testi-lelki feltöltődésre vágyó vendégek.
Részt vesz a programban a budapesti Aquaworld Élményfürdő, a szegedi Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdő, az Aquaticum Debrecen Gyógy- és Fürdőközpont, a miskolctapolcai Barlangfürdő, a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum, a Gyulai Várfürdő, a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő, a Harkányi Gyógyfürdő, a Hévízi Gyógyfürdő, a Hungarospa Hajdúszoboszló, a Karcagi Fürdő, a Komáromi Gyógyfürdő, a Martfű Termál SPA, a Monori Városi Uszoda, a budapesti Oriental Spa Wellness és Fitness központ, az orosházi Gyopárosfürdő Gyógy- és Élményfürdő, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, a vásárosnaményi Szilva Termál és Wellnessfürdő, Tiszakécskén a Tisza-parti Termálfürdő és a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő Mezőkövesden.
A legtöbb helyszínen kiemelt szerepet kapnak a fürdőzés betegségmegelőző hatásáról tájékoztató filmek és előadások. "Számos betegség, így a depresszió is enyhíthető lenne, ha megelőzésképpen többet járnának fürdőbe az emberek" - mondta Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség elnöke, majd hozzátette: "Az ilyen típusú ismeretek átadása lesz az egyik célja a Magyar Fürdőkultúra Napjának".
Orvosi tapasztalatok bizonyítják, hogy a melegvizes fürdőnek idegnyugtató hatásuk van. A magyar fürdők többségének mikroklímája - a levegőben található negatív ionok túlsúlya miatt - stresszoldó, idegnyugtató, pihentető hatású is egyben.
A szövetség a fürdőkultúra népszerűsítésének érdekében oktatási anyagokat is készített, amelyeket az általános- és középiskolákban, valamint a felsőoktatási intézményekben is használnak majd. Az előadások anyaga illeszkedik a diákok életkorához, ismeretanyagához, az iskolai tantervben elsajátított ismeretanyaghoz egyaránt.
A részletes program és a fürdők által kínált szolgáltatások és kedvezmények az egyes intézmények honlapjain, vagy a szövetség oldalán (http://www.furdoszovetseg.hu/hu/hirek/magyar-furdokultura-napja-2012-oktober-13.html) tekinthető meg.

Címkék: Kultúra-program

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során