Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. December 06. 07:48, szerda | Helyi
Forrás: hvg

Sosincs lefagyás az okosúton, már Magyarországon is van egy ilyen szakasz

Sosincs lefagyás az okosúton, már Magyarországon is van egy ilyen szakasz

Mostanság, amikor már nemcsak a telefonunk és a tévénk, hanem akár a hűtőnk és a zoknink is lehet \"okos\", miért ne lehetne okos az út, amin az autóinkkal közlekedünk? Nos, nemrégiben átadták Magyarország első úgynevezett okosútját,

A főúton található vasúti aluljáróbantelepítették az ország első automatikus síkosságmentesítő berendezését. Amennyiben fennáll a lefagyás veszélye, a rendszer részét képező útmeterológiai állomás adatai alapján a berendezés teljesen önműködő módon 5 méterenként kálcium-klorid oldatot juttat a burkolatra.

Az oldat minimum 30 másodpercig, maximum 3 percig juttatható az útfelületre. 30 másodpercnyi spriccelés körülbelül olyan hatású, mintha négyzetméterenként 2 gramm sót szórnánk az útra. Az alábbi fotókon az látható, hogy a kezelés után 5, 10, 30 és 50 másodperccel milyen az út felülete:Az Európában már több helyen is alkalmazott rendszerrel a közeljövőben várhatóan újabb magyar útszakaszokon is találkozhatunk majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: