Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. November 06. 09:52, szombat | Bulvár
Forrás: mti

Tavasszal mutatják be a Műanyag égbolt című magyar animációs sci-fit

Tavasszal mutatják be a Műanyag égbolt című magyar animációs sci-fit

Várhatóan 2022 tavaszán mutatják be a Műanyag égbolt című, disztópikus jövőben játszódó, egész estés, Budapesten játszódó animációs magyar sci-fit, amelynek gyártási fázisa utolsó szakaszába érkezett

- közölték a film szervezői pénteken az MTI-vel. A Nagy-Britanniában végzett, a nemzetközi fesztiválokon többszörösen díjazott magyar rendezőpáros, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta mintegy százfős nemzetközi csapattal több mint hat éve dolgozik a film előkészítésén és gyártásán.


Az egész estés animáció a rotoszkóp-technika modern változatával készül - olvasható a közleményben. Mint írják, a jeleneteket színészekkel vették fel, a gyártási folyamat során minden egyes képkocát átrajzolnak, a hátteret pedig 3D-ben animálják hozzá.

A napokban zajlott a Műanyag égbolt utószinkron felvétele a Mafilm Audio stúdiójában, ahol többek között a Katona József Színház színésze, Keresztes Tamás, valamint Szamosi Zsófia dialógusait rögzítették. A további szerepekben látható lesz Hegedűs D. Géza, Schell Judit, Znamenák István, Nagy Zsolt, Patkós Márton és Olasz Renátó.

"Mi a történethez mindig azt a vizualitást keressük, ami a leginkább beszippantja a nézőt. A technika, amit választottunk, a nagyjátékfilmekben megszokott színészi játékon alapul, amihez az animációs médiumot hívtuk segítségül, hogy az átrajzolt színészek és a disztópikus környezet egy izgalmas és egységes képi világban egyesüljön" - idézi a közlemény Szabó Saroltát és Bánóczki Tibort.

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta előbb a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, majd a brit National Film and Television Schoolon és a Royal College of Arton szereztek végzettséget. Az egyetem után megalapították a Domestic Infelicity nevű alkotóműhelyt. A Műanyag égbolt lesz az első közös nagyjátékfilmjük, de korábban már olyan kritikailag sikeres animációs rövidfilmeket készítettek, mint a Les Conquérants, amely 2012-ben a Sundance Filmfesztivál New Frontier hivatalos versenyprogramjában szerepelt. A Leftover című animációs rövidfilmjüket több mint 40 fesztiválon mutatták be világszerte. Mindkét korábbi munkájuk szerepelt a César-díj shortlistjén.

A Műanyag égbolt 2,4 millió eurós (mintegy 872 millió forint) költségvetésből készül. A film megvalósulását támogatja a Nemzeti Filmintézet, a Szlovák Audiovizuális Alap, és hosszú idő óta ez az első közép-kelet-európai koprodukció, amely elnyerte az Európa Tanács Eurimages támogatását is.

Az alkotás dramaturgja Domonyi Rita, vágója Czakó Judit, a zenét Christopher White (Új-Zéland) komponálja. A film producerei Fülöp József és Sipos Orsolya (SALTO Film), Juraj Krasnohorsky (Artichoke) - áll az összegzésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.