Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 11. 08:56, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Több mint százan lépnek fel a bonyhádi országos népzenei találkozón

Több mint százan lépnek fel a bonyhádi országos népzenei találkozón

Több mint száz hangszeres és énekes szólista, zenekar lép színpadra a hétvégén a XV. Országos Népzenei Találkozón Bonyhádon, az esemény programjában a Dűvő zenekar koncertje és táncház is szerepel.

A szombat délelőtt a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban kezdődő kétnapos találkozó résztvevői ifjúsági és felnőtt kategóriában összesen 132, többségében énekes produkciót adnak elő - mondta az MTI-nek Prikk Orsolya, a rendezvény szervezője.
A programban többek közt dunántúli - somogyi, zalai -, alföldi, felvidéki, kalotaszegi, ördöngösfüzesi népdalok, népzenei darabok szerepelnek - tette hozzá.
A legjobb amatőr előadók nívódíjat kapnak a zsűri - Fábián Éva, Eredics Gábor, Mohácsy Albert, Dévai János és Balogh Kálmán - értékelése alapján.
A találkozón hagyományosan autentikus népzenét játszó amatőr népzenészeknek adnak bemutatkozási lehetőséget, az eseményen főleg népzenei tagozatos zeneiskolák növendékei jelennek meg, de önszorgalomból tanuló fiatal felnőttek is vannak a jelentkezők között. A bonyhádi rendezvény népszerűségét mutatja, hogy az előző találkozóhoz képest, amikor 90 produkciót mutattak be, nőtt a fellépők száma.
A bonyhádi népzenei találkozót 1985 óta kétévente rendezik meg, az itt megjelent előadók közül többen - a Csík zenekar, Agócs Gergely - később népszerű hivatásos népzenészekké váltak - mondta a szervező.

Címkék: Kultúra-népzene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során