Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2018. Július 03. 12:19, kedd | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Újra emelkednek a törlesztőrészletek

Újra emelkednek a törlesztőrészletek

A devizahitelek forintosítása óta a kamatok csökkentésén elért, többhavi törlesztésnek megfelelő megtakarítás megóvásáért meggondolandó a változó kamatozású konstrukciókat fixre cserélni.

A következő napokban igen sok lakáshiteles ismerkedhet meg az elmúlt években jórészt elfeledett, kellemetlen érzéssel, amelyet a törlesztőrészletek emelkedése okoz –<a data-cke-saved-href="https://www.vg.hu/penzugy/hitel/ujra-emelkednek-a-torlesztoreszletek-2-981544/" href="https://www.vg.hu/penzugy/hitel/ujra-emelkednek-a-torlesztoreszletek-2-981544/" target="_blank" "="" style="box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: 0px; background-image: initial; background-position: 0px 0px; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; font-size: 20px; vertical-align: baseline; text-size-adjust: 100%; color: rgb(51, 51, 51); text-decoration-color: rgb(155, 206, 17); font-family: Lora-Regular;">figyelmeztet a Világgazdaság. A változó kamatozású hitelek kamatbázisául szolgáló 3 hónapos Bubor 20-21 bázisponttal magasabb szinten – 0,23 százalékon – áll, mint januárban, illetve márciusban, míg a 6 hónapos bankközi kamatláb július 2-i 0,47 százalékos értéke több mint 0,3 százalékponttal magasabb, mint január első kereskedési napján.

A változó kamatozású konstrukciókat a bankok kamatperiódusonként igazíthatják hozzá a referenciakamathoz, ezért júliusban a három és a hat hónapos konstrukcióknál is átárazódás következhet be.

A fordulónapot követően kipostázott törlesztőrészlet-emelkedés nem jelentős: egy még öt évig fennálló ötmillió forintos követelés esetében a törlesztőrészlet 400-500 forinttal emelkedhet, ez messze nem kigazdálkodhatatlan tétel, ám a következő hónapokban nagy valószínűséggel további emelkedésekre lehet felkészülni.

A változó kamatozású hitelek legnagyobb arányban ma is a korábban forintosított devizahiteleseknél fordulnak elő, akiknek a törlesztőrészletek közismerten nehézséget okozhatnak.

Igaz ez még akkor is, ha tudjuk, hogy a forintosított hiteleket törlesztő ügyfelek terhe – köszönhetően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) eddigi kamatcsökkentésre, illetve tartós tartásra történő összpontosításának – a kimutatások szerint csak a forintosítás óta olyan mértékben csökkent, hogy ez átlagosan öt-hat hónapnyi törlesztőrészletnek felel meg. Ennek a kamat- (és törlesztőrészlet-) előnynek a felélése nem lesz gyors, de sokak szerint érdemes lépniük ezeknek az ügyfeleknek.

Az MNB a maga lehetőségeivel már élt: ősztől megszigorodnak a változó kamatozású hitelek felvételének szabályai. Az öt évnél rövidebb kamatperiódusú forint-jelzáloghitelek felvételekor a korábbi 50 százalék helyett csak a rendszeres havi nettó jövedelem 25 százaléka lehet a havi törlesztőrészlet maximális összege, és még a magasabb jövedelműeket is védik a 30 százalékos küszöbbel. Az esetleges kamatemelkedés okozta törlesztőrészlet-növekedés így nem okoz gondot az ügyfeleknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt